Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 23:20
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Вторник, 8 мая 2012

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1275,61-2,71%

Європейські та американський ринки відіграли майже 2-відсоткові втрати на початку вчорашнього дня після перемоги Ф. Олланда у Франції та програшу коаліційних сил на парламентських виборах у Греції. У певний момент навіть здавалося, що ринки капітулюють. Однак досить несподівано та без особливих на те причин, на ринках з’явилися покупці, внаслідок чого індексам вдалося завершити день на нульовій позначці. Ймовірніше за все, далася в знаки перепроданість ринків напередодні та дещо надмірна негативна реакція інвесторів на результати виборів у Франції та Греції.

Український ринок впав разом з іншими ринками, але не зумів відіграти втрати до кінця сесії. Відповідно, ліквідні акції знизилися на 2-4%. Так, нещодавній представник індексного кошику – Стаханівський ВБЗ – взагалі більшу частину дня торгувався з результатом -15%, і лише наприкінці сесії падіння скоротилося до 8%. Концерн Стирол і Азовсталь впали до майже 3-річних мінімумів; дуже близько до аналогічного антирекорду закрився і Алчевський МК – 7,9 коп. (нижче закриття було лише 4 жовтня 2011 року – 7,81 коп.).

Серед інших емітентів сильнішими виглядали банки: Райффайзен Банк Аваль впав на 2,4%, а Укрсоцбанк – на 2,0%. Тут в знаки дається викуп, який стримує просідання цін.

Сьогодні у календарі важливих макроекономічних даних не передбачається, тож ринки будуть відігравати минулі події та настрої. Зранку Азія відкрилася незначним зростанням у 0,3%, Росія – падінням на 0,2%, а європейські та американські ф’ючерси сигналізують нейтральний початок торгів.

Новини

ВВП за 1кв2012 в Україні впав на 0,3% кв/кв. Річне зростання різко уповільнилося до 1,8% р/р з 4,7% у 4кв2011.

Коментар аналітика: Це попередні дані, однак вони навряд чи будуть сильно переглянуті у фінальній публікації наприкінці червня. Загалом, підтвердився прогноз більшості аналітиків щодо різкого гальмування економіки у 2012 році.

Можна назвати декілька причин цього:

1) Негативний ефект бази у сільському господарстві.

2) Стагнація у промисловості через гальмування глобальної економіки та рецесію у Єврозоні зокрема.

3) Завершення будівництва об’єктів інфраструктури до Євро-2012, на тлі відсутності активізації приватних інвестицій.

Єдиним позитивним чинником, який підтримував економіку у 1 кварталі, був споживчий попит. Він залишався на високому рівні за рахунок номінального та реального зростання зарплат та соцвиплат.

Платіжний баланс України у 1кв2012 склав -$569 млн.

Коментар аналітика: Попри негативні прогнози на 2012 рік щодо розміру дефіциту платіжного балансу, 1 квартал виявився досить непоганим.

По-перше, дещо скоротився дефіцит поточного рахунку: з $1,3 млрд. у 1кв2011 до $1,2 млрд. у 1кв2012.

По-друге, на 15% впав відтік грошей у валюту: з $2,35 млрд. до $2 млрд.

По-третє, за рахунок приватизації в енергетиці підвищився приплив ПІІ: з $0,9 млрд. до $1,4 млрд.

По-четверте, продовжилося активне залучення кредитних коштів реальним сектором.

На цьому фоні спостерігався відтік коштів по статтям кредитів банків і держави. Також майже вчетверо скоротився притік грошей від інших статей балансу: з $3,9 млрд. у 1кв2011 до $1 млрд. у 1кв2012.

Покращення поточного рахунку у 1 кв. варто розглядати як тимчасове, а не системне явище. Передусім слід відзначити менші на 30% у порівнянні з 2011 роком закупівлі газу з Росії. Це надало можливість скоротити імпорт товарів і послуг. Також, після подолання логістичних проблем у березні відновився експорт зернових. У цьому напрямі Україна все ще продовжує відчувати позитивний ефект від рекордного врожаю 2011 року.

Низький попит на валюту характерний для 1 кв. Разом з тим, з наближенням до парламентських виборів і посиленням девальва-ційних очікувань у населення, можна прогнозувати, що попит на валюту зростатиме у 2-4 кв. року.

Таким чином, дві найбільші компоненти покращення платіжного балансу – торговий баланс і попит на валюту, ймовірніше за все, розвернуться до кінця року. Основний імпульс погіршення можна буде відчути у серпні-жовтні – після закінчення Євро-2012 і перед парламентськими виборами.

Енергетичні компанії НАК «ЕКУ» за чотири місяці цього року виробили 26,8 млрд. кВт/год. (+6,3%, порівняно з аналогічним періодом минулого року).

У т.ч.:

  •     ТЕС виробили 20,9 млрд. кВт/год. е/е (+13%), що складає 29,6% загальнодержавного виробництва;
  •     ГЕС – 3,3 млрд. кВт/год. е/е (-21,4%);
  •     Теплоелектроцентралі – 2,5 млрд. кВт/год. е/е (відповідає минулорічному рівню); 

Коментар аналітика: позитивна новина для енергогенеруючих компаній. Тенденція більшого зростання обсягів виробництва теплової енергії, порівняно з іншими джерелами енергії продовжується.


Настроение рынка на 8 мая 2012
Падение
5 1
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Перед открытиемПадение
Брокерский Дом "Открытие"
Обзор рынка акций перед открытием
Аналитический департамент SORTIS
Возможно снижение на открытииПадение
Сергей Доценко, аналитик "Gainsfort online"
Premarket: высокая вероятность роста по причине отсутствия негативных новостей и высокой перепроданности украинского рынкаРост
Дмитрий Макаренко, руководитель отдела поддержки клиентов интернет-трейдинга Dragon Capital
ПремаркетПадение
Инвестиционная группа ІТТ
Комментарии к открытию рынка
ООО "Восточно-Крымская фондовая компания"
Ежедневный обзорПадение
ИК Велес Капитал Украина


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду