Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Субота, 06.07.2024 19:23
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Среда, 6 июня 2012

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 866,11-7,09%

Після падіння в п’ятницю на 5,3% на ринку були очікування хоча б невеликого відскоку у вівторок, особливо після того, як у понеділок, коли український ринок відпочивав, світові індекси продемонстрували незначне зростання. Однак очікуванням не судилося справдитися, й індекс УБ знову обвалився на 4,7%. Отже, за дві торговельні сесії падіння ринку склало понад 10%.

Лідером падіння стали акції Мотор Січі, які втратили підтримку крупних гравців на ринку, що одразу знизило ціну акцій на 8,3%. Схожа ситуація стосувалося і Центренерго, акції якого пірнули на 7,7%. Донбасенерго знизився на 6,5%. Загалом, по більшості інших позицій падіння склало 2-6%. Обсяги торгів на ринку заявок традиційно були нижчими за 10 млн. грн.

Керівники центральних банків і міністри фінансів G-7, що вчора обговорювали ситуацію в Європі у телеконференції, не змогли зупинити панічні настрої на ринках, які знову почали посилю-ватися після заяв міністра з питань бюджетної політики Іспанії, що країна є де-факто відрізаною від зовнішніх ринків запозичень, а банківська система потребує допомоги ззовні. Ці коментарі на певний час ввели ринки у режим падіння. І лише після виходу дещо кращого за очікування показника ISM Non-manufacturing по США ринкам вдалося частково покрити втрати.

Сьогодні інвестори будуть уважно стежити за рішеннями ЄЦБ та прес-конференцією Маріо Драгі. Переважна більшість аналітиків не прогнозує зниження ставок від ЄЦБ і хоче спочатку почути зміну в риториці центробанку перед більш ймовірним зниженням ставок уже на наступному засіданні. Разом з тим, несподіваний крок від ЄЦБ також не виключений. Не слід забувати, що у перший же тиждень перебування в офісі М. Драгі без вагань понизив ставку на 25 в.п., і ще на 25 в.п. через місяць. Якщо ЄЦБ піде на такий крок, це може надати потужний стимул для довгоочікуваного відскоку ринків, оскільки стане сигналом про готовність політиків до більш рішучих дій щодо стримування кризи та стимулювання економіки.


Новини

Українські коксохімічні заводи у січні-травні 2012 року скоротили виробництво металургійного коксу 6%-ої вологості на 0,3% в порівнянні з аналогічним періодом 2011 року – до 8176 тис. тонн.

Коментар аналітика: Нейтральна новина. Алчевський коксохім – стабільні результати, Авдіївський та Ясинівський – покращують динаміку 3-й місяць поспіль.

У травні 2012 року виробництво сталевих труб в Україні склало 174 тис. тонн (-5,5% порівняно з квітнем 2012-го та
-1,8% порівняно з травнем 2011-го).

Коментар аналітика: Таким чином, за п’ять місяців поточного року українські трубні заводи виготовили 959 тис. тонн труб (+5,5%, р/р). По групі «Інтерпайп» особливих змін у завантаженості потужностей у травні порівняно з квітнем не було: Нижньодніпровський трубопрокатний виготовив 37,2 тис. тонн сталевих труб (+1,8% порівняно з квітнем’12; +8,5% порівняно з травнем’11); Новомосковський ТЗ – 23,4 тис. тонн (+15% і +8,8% відповідно). В цілому за п’ять місяців 2012 року NITR виготовив 178 тис. тонн сталевих труб (+7,5%, р/р); NVTR – 101 тис. тонн (+15%, р/р).

У травні Харцизький трубний завод виробив 23,8 тис. тонн труб великого діаметру (ТВД); в цілому за 5 місяців завод виготовив 270,2 тис. тонн ТВД.

Коментар аналітика: Слабонегативна новина. Завантаженість заводу дещо знизилась. Не можна сказати, що 24 тис. тонн – це мало, але це вже не 50-60 тис. тонн, як було останнім часом. Скоріше всього, керівництво відшукає наступне замовлення. Тим більше Харцизький трубний завод має продовжувати приймати участь у будівництві другої гілки газопроводу «Схід-Захід» (Туркменістан). Крім того, «Туркменгаз» веде переговори з ЄС про будівництво Транскаспійського газопроводу.

Група ЧТПЗ (Росія) – на межі банкрутства.

У червні 2012 р. компанія може оголосити дефолт по кредитах, що були взяті ще у 2008-2009 рр., більша частина яких короткострокові. Кошти були взяті для фінансування проектів будівництва цеху по випуску труб великого діаметру, електро-сталеплавильного комплексу та фінішного цеху. Наразі ЧТПЗ просить про допомогу в Уряді.

Коментар аналітика: Ця негативна новина для російського виробника труб великого діаметра є нейтральною для українського ринку труб. Але є показовою – не тільки група «Інтерпайп» має великі проблеми з кредитами. У Росії такі ж проблеми наразі виникли і у ЧТПЗ, яка інвестувала кошти у будівництво цеху ТВД під обіцяні крупні замовлення з боку «Газпрому». Раніше труднощі мала і ТМК.

На сьогодні ЧТПЗ має показник «Чистий борг/EBITDA» на рівні 6,3; ТМК – 3,4. А Нижньодніпровський трубопрокатний завод – 2,3 (за результатами 2011 року). При цьому короткострокові кредити банків у NITRа складають менше 1%, а в російських аналогів – 30% у ТМК і близько 50% у ЧТПЗ.

Тому, окрім низького free float і негативної кон’юнктури на фондовому ринку України в цілому, причин для такої низької ринкової ціни акцій українського виробника труб (NITR) немає.

Енергогенеруючі компанії та електростанції НАК «ЕКУ» за
5 міс. 2012 р. виробили 32,8 млрд. кВт/год електроенергії (38,4% від загальнодержавного виробництва), що на 7,9% більше у порівнянні з минулим роком.

У т.ч. ТЕС – 25 млрд. кВт/год е/е (29,3% загальнодержавного виробництва), що на 13,6% більше р/р.

          ГЕС – 4,9 млрд. кВт/год е/е, що на 12,5% більше р/р.

          Теплоелектроцентралі – 2,8 млрд. кВт/год е/е – відповідає минулорічному показнику.

Коментар аналітика: Позитивна новина.


Настроение рынка на 6 июня 2012
Падение
0 7
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Комментарий к закрытию рынка
SORTIS
Ожидаем коррекцию на верхРост
Сергей Доценко, аналитик "Gainsfort online"
Премаркет
Инвестиционная группа ІТТ
Ежедневный обзорРост
ИК Велес Капитал Украина
Перед открытием
Брокерский Дом "Открытие"
Premarket: на украинском рынке акций без перемен
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital
Премаркет
Сити Брок, Михальчук Дмитрий
Комментарии к открытию рынкаРост
ООО "Восточно-Крымская фондовая компания"


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду