Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Середа, 03.07.2024 13:30
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Четверг, 10 сентября 2020

Аналітичний огляд ринку

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1290,56-0,25%

На сьогодні важливих і термінових новин для учасників місцевого фінансового ринку немає. Дайджест фінансових та економічних новин після огляду ситуації на фінансових ринках.

Однак є ринкова інформація на яку варто звернути увагу.

·        Дещо (незначно) підросли дохідності гривневих ОВДП «2025 рік» на вторинному ринку. Імовірніше за все, причиною стало зростання дохідності на останньому первинному аукціоні Мінфіну у вівторок, що є наслідком слабких первинних розміщень і слабкого до них інтересу до цього.

·        Вчора фондові індекси США дещо відновились, суттєво зросли. Це відновлення було підтримано (чи викликано) в першу чергу відновленням цін акцій дуже дорогих на сьогодні акцій крупних компаній технологічного сектору.

·        В парі євро долар, євро очікувано не знизився нижче відмітки 1,1750 (двох попередніх недавніх локальних мінімумів) і дещо підріс.

ФІНАНСОВІ РИНКИ

Почнемо зі СПЕЦІАЛЬНОГО КОМЕНТАРЯ по світовим фінансовим ринкам. Ринкова інформація по українському фінансовому ринку відразу після цього.

Вчора широкий фондовий індекс США S&P 500 підріс на 2,0%, індекс Dow Jones додав 1,60%, індекс NASDAQ «підскочив» на 2,7%, Рис. 1. З недавнього історичного максимуму індекс до цього до позавчорашнього мінімуму втратив 10%,.

Днем раніше широкий фондовий індекс США S&P 500 знизився на 2,8%, індекс Dow Jones втратив 2,25%, індекс NASDAQ впав найбільше - на 4,1%.

Але. Ні індекс NASDAQ, ні, скажімо, ціна акцій Tesla (найбільш, чи однієї з найбільш переоцінених крупних компаній, які котируються на біржах США), так само, як і дуже дорогих акцій високотехнологічних компаній-«гігантів» Apple, Microsoft, інших поки суттєво не виходили за межі смуги Болінджера зі стандартними параметрами і не опускались нижче ковзної середньої 50, Рис. 1 та Рис. 2. Так само і в парі євро долар поки не було опускання нижче важливої відмітки рівня підтримки 1,1750, Рис. 3. Подолання цих важливих технічних границь могло б символізувати сильний (суттєво сильніший) тренд на зниження (не «тактичний») і «бути сигналом» спровокувавши цим суттєве зростання продажів зі сторони численної групи менших учасників ринків, які слідкують за графіками. Та цього очікувано не сталось.

Все це показує, що ситуація на світових фінансових ринках зараз «керована» і, імовірно, знаходиться під контролем найбільших учасників ринків. Тобто на сьогодні вони можуть управляти ринком, а не «здаватись під тиском натовпу» і у них «є план».

Що стосується оцінок того, що відбувалось та відбувається на ринку акцій США. Цитати.

Вчора, у середу відомий керуючий хедж-фондів мільярдер Стенлі Дракенміллер (власний капітал- 4,4 мільярда USD станом на 2020 рік) в інтерв’ю CNBC заявив, що фондовий ринок (США) перебуває в «абсолютній шаленій манії», що підживлюється Федеральним резервом та спекуляціями інвесторів, і це закінчиться погано в найближчі роки. «Всі люблять вечірку ... але, неминуче, після великої вечірки настає похмілля», - додав він.

Коментуючи коментар (вибачте за каламбур), можна сказати наступне. Звичайно практично всіх до одного фахівців фондового ринку, аналітиків, керуючих, інших просто, як кажуть іноді грубо в таких випадках, «вивертає» від поточних зовсім неадекватних ринкових оцінок великого ряду компаній на фондовому ринку США, як власне, можливо дещо менше, і дуже високої «середньої» поточної ринкової оцінки фондових індексів США. І це в часи глибокої економічної кризи, чого ніколи не було до цих пір. Обійти це без негативних (відверто негативних чи трохи приховано) коментарів просто не виходить. Це природна майже рефлекторна емоція. І тому таких висловлювань багато. День назад це був Чарльз Бобрінской, ще день назад відомий фахівець Ед Ярдені і т.д.

Що стосується матеріального інтересу. Так, можливо, хедж-фонди і їх керуючі суттєво втратили від відсутності коливань на ринку акцій США, характерних для кризи. Та все ж здається, що в цих коментарях більше суто зауважень професіоналів, які поважають ринок, ніж їх матеріального інтересу.

Вкрай малоймовірно, що зараз можливий значний рух вниз фондових індексів США після того, як ФРС колосально збільшила власний баланс до просто неймовірних 7 трильйонів доларів США (при ВВП США 2020 – 22 трильйони) за рахунок викупу активів з ринку в різних сегментах, з тим, щоб борговий ринок США в цих різних сегментах продовжував без збоїв працювати, Рис. 4.

Фахівці вважають, що у разі загрози зниження ключових фондових індексів США більш, ніж на 10-15% ФРС втрутиться і зниження припиниться.

Тут до слова слід загадати про колосальний ріст боргу США в 2020 за рахунок колосального бюджетного дефіциту цього року через коронавірус та для пом’якшення економічних наслідків коронавірусу, Рис. 5 та Рис. 6. Чистий борг США наступного року перевищить 100% ВВП країни. (Валовий борг вже кілька років назад подолав цю відмітку).

Звичайно, ні ФРС США, ні Мінфін США не ставили перед собою цього року задачу конкретно «підняти» ціни акцій США. Однак і дії Мінфіну і дії ФРС дуже у великій мірі сприяли цьому і не лише через покращення економіки країни чи, що дуже важливо успішне функціонування боргових ринків. І не тільки по причині переходу до негативної реальної ставки ФРС чи 10-и річних державних облігацій США. А і через «надування» грошима фінансової системи США. Агрегат М2 в США цього року досяг фантастичної відмітки 0,91 ВВП.

(Хтось може навіть завважити, що це, як кажуть англомовні люди «unintended consequences» - ненавмисні чи непередбачувані наслідки). Та проте, в цьому відношенні викликає великі питання ситуація, яка виникла ще до коронавірусу – сильно «роздутий» баланс ФРС, занижена базова ставка по фондам ФРС, немалий бюджетний дефіцит США за відсутності кризових явищ в економіці та великий борг за відсутності економічної. Як і спекуляції на та коло фондового ринку країни. Чи не було тут чогось неправильного, такого що не повинно було бути? Здається було.

І чи є це благом для США, як держави. Здається відповідь – однозначно ні.

Графік індексу NASDAQ (поденно) та технічні індикатори:

ковзна середня (50), та смуга Болінжера (20, 2).



Рис.1
Рис.1

Ціна акцій компанії Tesla вчора підросла на 10%. Ціна акцій та технічні індикатори:

ковзна середня (50), та смуга Болінжера (20, 2).



Рис.2
Рис.2

Графік курс євро в парі євро-долар США.



Рис.3
Рис.3

Активи ФРС, мільйонів доларів США. Неймовірний ріст.




Рис.4
Рис.4

Чистий зовнішній державний борг США до ВВП. Колосальна змін цього року.



Рис.5
Рис.5

Дефіцит державного бюджету США в цьому році зі збільшенням для подолання економічних наслідків коронакризи (16% від ВВП)



Рис.6
Рис.6

Відношення грошового агрегату М2 до ВВП США. Колосальний показник.



Рис.7
Рис.7

Сьогодні зранку ф’ючерси на всі фондові індекси США незначно просідають – на 0,35-0,5%, всі на близькі величини.

Широкий загальноєвропейський фондовий індекс STOXX 600 сьогодні в першій половині дня також просідає на 0,3%, після росту минулого дня на 1,6%. Цей фондовий індекс, як і раніше торгується у вузькому діапазоні, який позначився з червня 2020.

Композитний доларовий індекс країн, які розвиваються, MSCI EM сьогодні зростає на 0,2%. Вчора він втратив ще незначні ті ж самі 0,2%.

Як бачимо, принаймні поки що, на світових фінансових ринках все дуже спокійно.

Ринок акцій України.

Значення індексу ПФТС вчора знову не змінилось. Вже шістнадцять торгових днів без його зміни поспіль.

На біржі ПФТС минулого дня, як і в два останні торгові дні, відбулась одна угода з акціями - з «не індексними» акціями банку «Південний» по безадресним заявкам.

Вчора індекс Української біржі підріс на 0,4% продовживши позитивний рух від свого локального мінімуму. Це виглядало логічним на фоні його картини торгівлі у вузькому діапазоні і початком росту від мінімуму днем раніше.

Два дні до цього індекс Української біржі знизився, точніше буквально «провалився», відразу на 3,9% від свого практично локального максимуму. Він за один день подолав «відстань» всього свого торгового діапазону і за один день дійшов до свого минулого локального мінімуму від свого майже локального максимуму.

Вчора на Українській біржі відбулось шість угод з акціями чотирьох емітентів.  Результати вчорашніх торгів акціями на Українській біржі представлені в Таблицях 1 та 2 нижче.

Таблиця 1. Ціни акцій по угодам по безадресним заявкам, біржовий курс та їх зміни на Українській біржі 09.09.2020, обсяги торгів

Ціна, грн.

Зміна

по угоді

Обсяг торгів, грн.

Число угод

Біржовий курс, грн.

Зміна

Райффайзен Банк Аваль

0,4075

+1,9%

85 475

2

0,4070

+0,5%

Миронівський хлібо-кт

174,99

-0,01%

50 744

2

174,9797

-3,3%

Apple

3 505

+2,2%

3 505

1

-

-

Разом

139 724

5

Таблиця 2. Ціни акцій по адресним угодам на Українській біржі, обсяги торгів  09.09.2020.

Ціна (зважена), грн.

Обсяг торгів, грн.

Число угод

«Центренерго»

5,20

29 796

1

Разом

29 796

1

Ніяких інших угод з акціями, як і інших значимих змін котирувань в сегменті акцій, крім згаданих вище, минулого дня на Українській біржі не було.

Ціна акцій Миронівського хлібопродукту після недавньої публікації квартальної звітності МХП за 2-ий квартал 2020 року на Лондонській фондовій біржі мало змінюється. Вчора на закритті вона складала 5,50 доларів США за акцію, близько до мінімуму з 2009 року, 5,36. Вчорашня ціна на ЛФБ це 153,063 гривні в еквіваленті при курсі НБУ на сьогодні 27,8296 гривень за долар, що на 12,5% менше, ніж на Українській біржі. Велика різниця.

Курс акцій компанії Apple на біржі NASDAQ в еквіваленті вчора склав 3265 гривень за акцію, що на 6,8% менше за курс цих акцій на УБ. Теж немало. Це пояснюється великим рухом ціни компанії і слабкими технічними можливостями по можливій ліквідації позиції в Україні.

Ця особливість – велика різниця в цінах створює додаткову проблему при прийнятті рішення про інвестування в ці папери в Україні.

Борговий ринок України.

Незважаючи на вчорашній ріст фондових індексів США, вчора ціни на українські державні євробонди в доларах США продовжили повільне зниження. Їх дохідності відповідно маржинально підросли. Імовірно учасники цього ринку вірять в продовження несильного зниження на ринку акцій США в найближчі дні, що не дивино.

В попередньому ціновому рості і зниженні дохідності українських євробондів відігравав свою ключову роль загальний оптимізм на фінансових ринках, в тому числі і світовому ринку акцій, так само, як і зараз в певному зростанні дохідності євробондів України відіграє свою роль негативна динаміка на американському ринку акцій.

На «дальньому» кінці кривої дохідності ОЗДП номінованих в доларах США дохідність  вчора складала 7,42-7,48%.

Посилання: http://cbonds.ru/indexes/indexdetail/?group_id=323

та http://ua.cbonds.info/

Декларовані дохідності ОВДП емітовані в гривні на вторинному ринку вчора знову не змінились. Декларована дохідність продажу (з якою можна купити) «2025 рік» за даними Райффайзен Банк Аваль є максимальною по кривій і складає по пропозиціям 10,95%, як кілька днів раніше. Посилання: https://www.aval.ua/promo/bonds-ovdp

Однак на ринку є фактично незначне зростання дохідності і вчора вже можна було придбати «2025 рік» рік при дохідності 11,0%.

Валютний ринок

Гривня продовжує потихеньку «слабшати». Її курс до долара США та євро несильно повільно знижується.

ФІНАНСОВІ ТА ЕКОНОМІЧНІ НОВИНИ

Українські фінансові та економічні новини.

Фінанси

Рішення про частковий викуп ВВП-варантів, випущених під час реструктуризації зовнішнього боргу України в 2015 році, спрямоване на зниження виплат із держбюджету, які наступного року мають сягнути $40 млн, а за весь період обігу цих паперів виплати за ними до 2040 року можуть перевищити $22 млрд, повідомив міністр фінансів Сергій Марченко під час засідання парламентського комітету з питань фінансів, податкової та митної політики в середу. Він також уточнив, що після оприлюднення інформації про операцію викупу варантів котирування ВВП-варантів зросли одразу на 8 процентних пунктів.

Коментар. В цьому контексті актуальна новина від позвчора: Україна може розмістити ще один випуск єврооблігацій можливим обсягом $1-1,5 млрд для бюджетних цілей і фінансування викупу ВВП-варантів, вважають аналітики BofA Securities.

***

Міністр фінансів Сергій Марченко очікує завершення перегляду програми stand-by найближчим часом, а також чекає на транші Міжнародного валютного фонду до кінця року.

Банківський сектор

Верховний Суд зупинив виконання ухвали про стягнення $350 млн із ПриватБанку. Верховний Суд 8 вересня розпочав провадження за касаційною скаргою Кабінету Міністрів на ухвалу Печерського райсуду Києва від 9 лютого 2017 року про зобов'язання ПриватБанку обслуговувати депозити компаній братів Суркісів і одночасно, за клопотанням банку, зупинив виконання цієї ухвали до закінчення провадження у справі.

***

Ощадбанк виплатив $35 млн за реструктуризованими єврооблігаціями.

Новини економіки

Дефляція в Україні у серпні зменшилася до 0,2%, інфляція у річному вимірі зросла до 2,5% - Держстат. Згідно з даними Держстату, в серпні-2020 базова інфляція становила 0,1% після дефляції 0,1% у липні та нульового значення у червні. У результаті в річному вимірі базова інфляція збільшилася з 3% до 3,2%.

***

У 1-му кварталі поточного року середня зарплата лікаря первинної ланки медичної допомоги становила 14,5 тис. гривень, повідомлення Національної служби здоров'я, середнього медперсоналу - 7 804 гривні, молодшого медперсоналу - 4 449 гривень.

***

Кабінет Міністрів планує до грудня цього року внести до Верховної Ради законопроект про комплексну реконструкцію застарілого житлового фонду і проект нової редакції Житлового кодексу України.

Уряд планує до кінця 2020 року внести до Верховної Ради законопроект про затвердження загальнодержавної програми термомодернізації будівель. Відповідне питання включено до проекту плану пріоритетних дій уряду на 2020 рік, ухваленого на його засіданні в середу.

Коментар. Актуальні для України рішення. Будемо бачити законопроекти та закони, що вони дають.

Світові фінансові новини.

Сьогодні відбудеться засідання керівного органу Європейського центрального банку В цьому відношенні варто звернути увагу на низьку інфляцію в Єврозоні. Базова інфляція в Єврозоні в серпні знизилася до рекордно низьких 0,4% у річному вимірі (мінімум з всю історію) з 1,2% у липні. (Основна інфляція склала мінус 0,2% і річному вимірі, однак це менш показово та значимо.)

Більшість аналітиків однак не очікують великих політичних дій від банку зараз, і вважають, що ЄЦБ зачекає до грудня і скоригує свою стимулюючу політику через кілька місяців.

Повертаючись до місцевого ринку акцій

Вчора індекс Української біржі, як вже зазначалось на початку огляду, продовжив зростання від свого локального максимуму. Оскільки останнім часом цей індикатор торгується у вузькому діапазоні і ще свого локального максимуму не дійшов, а якась інформація, яка б заважала цьому руху наразі відсутня, то видається, що індекс Української біржі сьогодні має ще «неминуче» помірковано зрости. Однак, не забуваємо, ринок є ринок. І тут, звичайно, можливо всяке.



Рис.(1)

Рис.(2) Рис.(2)






сайт "КІНТО"

тел. (044) 246-73-50




Настроение рынка на 10 сентября 2020
Падение
0 0
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Исторические аналогии по инфляции, доллару и финансовому рынку США
Федоров Михаил, аналитик ИГ Универ


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду