Авторизація
Логін:
Пароль:
Забули пароль | Зареєструватися
Українська біржа - центр ліквідності акцій та похідних інструментів в Україні
Реєстрація Увійти
Неділя, 07.07.2024 09:21
English English
Новини в форматі RSS Українська біржа в facebook Українська біржа в twitter
Приватним інвесторам
Торгoвцям
Емітентам
Фондовий ринок
Строковий ринок
Члени біржі
Інформація про торги
Індекс
Технічна підтримка
Про біржу
Документи
Новини
Спецпроекти
Корисні посилання

Аналітика та новини фондового ринка

Понедельник, 13 февраля 2012

Новини з ФРонту: слідкуй за ринками разом з КІНТО

КІНТО
Прогнозируемое настроение рынка: Нейтрально
Индекс UX по итогам дня: 1513,04+1,24%

Україна

За перший місяць 2012 року українські фондові індекси продемонстрували зростання. Індекс ПФТС зріс на 6,28%, а індекс UX на 5,32%. Активність на ринку, при цьому, була не дуже високою. Початок року на вітчизняному ринку видався негативним, індекс УБ знизився на 6,61% до 1379,15 пунктів. У другій половині місяця індекс розвернувся і розпочав зростання яке склало 176,21 пункти (11,93%). На даний момент після такого зростання, деякі акції вже виглядають дещо перекупленими, тому можна очікувати на невелику корекцію. Але акції українських емітентів залишаються ще на дуже привабливих цінових рівнях для довгострокових інвестицій. Не обійшлося у цьому місяці і без цікавих новин.

Динаміка індексу UX, три місяці

За даними ДП «Укрпромзовнішекспертиза», на 4 січня 2012 року у портах України перебувало 1,362 млн. тонн українського металопрокату, що свідчить про збереження проблем зі збутом продукції. Такий рівень запасів прокату українського виробництва був ще у жовтні 2008 року, коли криза набирала обертів. Очікувати повторення сценарію не доводиться, однак сам факт є тривожним сигналом, що свідчить про слабкість світової економіки та неконкурентоздатність української металургійної продукції.

Металургійні підприємства України за підсумками 2011 року отримають негативний фінансовий результат від звичайної діяльності до оподаткування у розмірі близько 3 млрд. грн. Такий прогноз, базується на динаміці фінансової діяльності метпідприємств за 11 місяців минулого року. За 10 місяців фінансовий результат до оподаткування металургійних підприємств України складав мінус 1,9 млрд. грн. Таким чином, за два останні місяці року металурги отримали збитків на 1,1 млрд. грн. Чотири металургійних підприємства завершили минулий рік з позитивними фін. результатами до оподаткування: Донецький метзавод (близько 21 млн. грн.), Алчевський меткомбінат (620 млн. грн.), «Арселор Міттал Кривий Ріг» (майже 2 млрд. грн.) і «Дніпроспецсталь»(85 млн. грн.).

Україна підписала договір з Росією, Казахстаном та Білоруссю про безмитну поставку сталевих труб (нафтогазових та нержавіючих) в 2012 р.: в Білорусію 72 тис. тонн, в Казахстан 42 тис. тонн, в Росію 150 тис. тонн (лише на перше півріччя 2012 р., на друге – будуть узгоджені згодом). Ці поставки будуть здійснювати три заводи групи «Iнтерпайп»: Нижньодніпровський ТПЗ, Новомосковський ТЗ, «Ніко Тьюб» та «Сентравіс». Хоча квоти мало чим відрізняються від минулорічних, в 2011 році мито було встановлено на рівні 18,9-37,8%.

Вітчизняний фондовий ринок і фонди під управлінням «КІНТО»

Наприкінці 2011 р. на підприємстві «Дніпрошина» було відновлено виробництво основних видів продукції: аграрних, легкових та інших видів шин. І вже з 28-го грудня почав відвантажувати готову продукцію до України, Білорусі, Росії та Казахстану.

За словами Генерального директора підприємства, Дніпрошина забезпечена замовленнями на увесь 2012 рік. Наразі завод працює в три зміни. Більше 80% продукції, що випускається, складають аграрні шини. Підприємство укладає договори про поставку продукції до Угорщини, Болгарії, Німеччини та країн Балтики.

Портфель замовлень «Мотор Січі» на 2012р. досяг $800 млн. Зважаючи, що портфель сформовано на 95%, приріст вартості портфеля 2012р. до 2011р. складе щонайменше 12%. Попит на продукцію підприємства забезпечить його високу завантаженість в поточному році.

ПАТ «Азовмаш» успішно завершило 2011 р., встановивши абсолютний рекорд з випуску вантажних вагонів. Виготовлено 16 429 вантажних вагонів. Портфель замовлень на вироби вагонобудування і важкого машинобудування вже заповнений на перше півріччя 2012.

Міжвідомча комісія «Укрзалізниці» дозволила Крюківському вагонобудівному заводу виготовити дослідну партію міжрегіональних поїздів локомотивної тяги підвищеної комфортності в кількості 10 од. по дев'ять вагонів кожний. Згідно з підписаним протоколом, заводу дозволили виготовити 10 складів, один з яких вже придбано. Крюківський ВБЗ планує у 2012 році виготовити таку ж кількість вантажних вагонів як і в 2011, а продукція пасажирського вагонобудування стане додатковим чинником зростання доходу, та в більшій мірі прибутку, так як рентабельність даної продукції є вищою.

За попередніми даними Стахановський вагонобудівний завод в 2011 році збільшив виручку від реалізації продукції на 20% порівняно з 2010 роком — до 3 млрд. 497 млн. грн., прибуток до оподаткування склав 206 млн. грн. У грудні 2011 року Стахановський ВБЗ збільшив випуск вагонів на 4% м.-до-м., до 402 одиниць. За 2011 рік завод випустив 6810 одиниць вантажних вагонів, що на 8,4% нижче від показника за 2010 рік.

Група компаній VS Energy (Президент «ВС Енерджі Інтернейшнл Україна» М.Спектор) зацікавлена у придбанні наступних обленерго в котрих є міноритарним акціонером: Чернівціобленерго, Хмельницькобленерго, Миколаївобленерго, Закарпаттяобленерго. При цьому, VS Energy подала заявки на участь у конкурсах з продажу 50% Закарпаттяобленерго та 50% Вінницяобленерго (3 лютого) та планує приймати участь у конкурсі по приватизації 45% акцій Чернівціобленерго (7 лютого). Компанії VS Energy International NV (Нідерланди) підконтрольна рос. підприємцеві О. Бабакову.

Отже, по найліквідніших акціях за перший місяць 2012 року були зафіксовані такі результати: «Укрсоцбанк» (USCB 10,12%), «Авдіївський КХЗ» (AVDK -1,2%), «Західенерго» (ZAEN -2,85%), «Райффайзен банк Аваль» (BAVL 3,06%), «Укртелеком» (UTLM -1,76%), «Азовсталь» (AZST 10,163%), «Укрнафта» (UNAF 3,40%), «Стаханівський вагонобудівний завод» (SVGZ 26,77%), «Єнакіївський металургійний завод» (ENMZ 1,9%), «Донбасенерго» (DOEN 10,45%), «Алчевський металургійний комбінат» (ALMK 1,58%), «Центренерго» (CEEN 7,34%), «Мотор Січ» (MSICH 7,27%), «Стирол» (STIR -8,9%).

Світ

Світові фондові ринки

У зв’язку із святами та своєрідною розкачкою ринків, ми вирішили тимчасово відійти від звичної двотижневої форми подачі аналітичного матеріалу та підготували звіт за перший місяць 2012 року (5 тижнів).

Початок для світових фондових ринків був дуже вдалий, навіть, можна сказати, найвдаліший за останні 6 років. Причиною для цього були макроекономічні дані. Американський промисловий індекс ділового оптимізму (РМІ) піднявся до 53,9, перебивши, таким чином, прогнози аналітиків та перегравши результат минулого місяця. 53,9 пунктів є найбільшим значенням за останні 6 місяців. Така динаміка дає можливість побачити інвесторам нарощення оптимізму в промислових колах.

Позитив для ринків згенерували і дані з американського ринку праці. Ставка безробіття за грудень місяць скоротилася до 8,5%, що є найнижчим рівнем з квітня 2009 року. Прогноз аналітиків був на рівні 8,7%. Зміна в кількості працюючих також переграла аналітиків: +200 тис. працюючих за грудень проти 152 тис. прогнозованих.

Зміна працюючих в США (без СГ,), рік

Світові ринки продовжили зростання і другого тижня. По-перше, відбулося неофіційне відкриття сезону звітностей за 4 квартал, а відповідно, підбиття підсумків за 2011 рік. Відкриває сезон звітностей алюмінієвий виробник Alcoa. 9 січня компанія прозвітувалася і здивувала інвесторів своїми результатами – обсяги продажів зросли до 5,99 млрд., а аналітики прогнозували 5,7 млрд. По-друге, на ринках з’явилася ідея про додаткове стимулювання Китаю своєї економіки.

Цікавим фактом є й те, що інвестори під впливом думки про продовження відновлення світової економіки, масово почали звертати свою уваги на акції циклічних компаній. Скажімо, акції Caterpillar — найбільшого в світі виробника будівельно- та гірничо-видобувального обладнання за тиждень піднялися на 7%.

Динаміка акцій Alcoa Inc. (АА), три місяці

З іншого боку, підривала довіру інвесторів до акцій Європа. В останню торгову сесію другого тижня стало відомо, що S&P понизила топ-рейтинги ААА Франції та Австрії. Німеччину, як найбільшу країну Єврозони, рейтингове агентство S&P не чіпало. Окрім рейтингів, стало відомо й те, що банки призупинили переговори з Грецією про реструктуризацію боргів.

Третій тиждень — і знову зростання!

Напевно, найголовнішими даними третього тижня нового року були показники з Китаю: ВВП та промислове виробництво. Валовий внутрішній продукт найбільш динамічної країни Сходу за четвертий квартал показав зростання на 8,9%. Фактично, таке значення є найгіршим ростом з часів кризового 2009 року. Проте, +8,9% — це більше ніж прогнозували аналітики, які сходилися на +8,7%. Додатково варто зауважити, що уповільнення зростання буде стимулювати уряд та Центробанк здійснювати додаткові стимули для підтримки подальшого зростання, що ринки дуже хочуть побачити.

В свою чергу, промислове виробництво продемонструвало зростання з 12,4% до 12,8%, спеціалісти прогнозували +12,3%.

Варто звернути увагу і на німецький індекс ділового оптимізму в економці (базується на опитуванні інвесторів та аналітиків) — ZEW Economic Sentiment. Цей показник продемонстрував значення -21,6 пункти, аналітики передбачали -49,7 пунктів. Попередні ж значення були на рівнях -53 та -55 пунктів, що збігається з максимальним песимізмом німецьких інвесторів 2008 року. Таке стрімке відновлення даного показника, яке ми побачили в січні, свідчить про повернення оптимізму до німецьких інвесторів.

Попередній ВВП США %, рік

Серед квартальних результатів відзначимо — Bank of America з 1,99 млрд. прибутком. Перебили прогнози і Goldman Sachs та Union Pacific. Гірше спрацювали, ніж від них очікували, Citigroup, JPMorgan Chase, Google.

Четвертий тиждень був нейтральним, хоча, в більшій мірі, закрив світові індекси з плюсом.

Справа у тім, що 20 березня Греція має виплатити 18,5 млрд. євро по облігаціях. Цієї дати ринки побоюються, адже достеменно не зрозуміло, чи зможе це зробити Греція. На початку четвертого тижня стало відомо, що міністри фінансів ЄС підштовхують приватних тримачів Грецьких облігацій полегшити борговий тягар Греції.

Окрім цього, стало відомо, що МВФ в черговий раз понизив прогнози зростання світової економіки.

Медіана четвертого тижня відзначилася засіданням комісії по відкритих ринках ФРС. Ставку монетарний орган не змінив – ніхто й не очікував жодних змін. Проте, з боку ФРС з’явився новий сигнал – ставка залишатиметься максимально низько до кінця 2014 року. А найголовніше — було сказано про розгляд можливості нових викупів держоблігацій з ринку. А це вже хороший натяк на QE3.

Рівень безробіття США %, 2008-2012

Ринки звертали увагу і на попередні результати діяльності найбільших економік світу. Після Китаю по ВВП прозвітувалася Велика Британія, показавши скорочення на 0,2% (очікувалося скорочення на 0,1%).

Наступною була найбільша економіка світу – США. Американська економіка зросла на 2,8%, розчарувавши, таким чином, ринки, адже очікувався ріст на 3%.

П’ятий звітний тиждень продовжив бичі тенденції на світових ринках.

Головним фактором зростання стали дані по ринку праці в США. Рівень безробіття скоротився до рекордного посткризового мінімуму – 8,3%, пропри прогноз аналітиків 8,5%. Кількість працюючих в економіці зросла на 243 тис., а от передбачалося спеціалістами тільки +150 тис.

Динаміка світових індексів, місяць

Таким чином, за перший місяць 2012 року світові ринки показали дуже хороший ріст. Головний бенчмарк американського фондового ринку — індекс S&P 500 – зріс на 5,31% до 1344,90 пунктів. Індекс «блакитних фішок» — Dow Jones Industrial Average – піднявся на 3,75%, зведений індекс технологічних компаній NASDAQ підскочив на 9,70%. Із зростанням у 3,53% завершив двотижневий діапазон FTSE 100, німецький DAX за результатами звітного інтервалу виріс на 9,73%, французький CAC 40 піднявся на 5,62%. Японський Nikkei показав позитивну динаміку у 4,45%.

Валютний ринок

США

2012 рік розпочався появою достатньо непоганих макроекономічних даних з найбільших економік світу. Головним джерелом оптимізму були США, де макростатистика знову підтвердила тренд оздоровлення економіки, що не може не впливати позитивно не лише на внутрішній фінансовий ринок, а й на світовий. А деякі впливові особи вважають, що оздоровчі процеси вже закінчились і економіка США функціонує в нормальному штатному режимі. Втім, якщо порівняти хоча б поточний рівень безробіття із тим, що був 5 років тому, бачимо, що про абсолютне збалансування економіки говорити ще зарано.

На початку січня ми побачили зростання Індексу активності ISM в промисловості США за грудень до значення 53,9, а також появу в останній місяць 2011 року 200 тис. нових робочих місць, не враховуючи сільськогосподарську галузь. А ВВП найбільшої економіки світу у 4-му кварталі минулого року додав 2,8%. Такий потік новин із США підкріплювався непоганою статистикою і з інших економік. За таких умов рух капіталу на ринках у січні був на користь більш ризикових активів. Зокрема, ми побачили зростання курсу євро проти американської валюти.

Динаміка EUR/USD, три місяці

Єврозона

Якщо в США зростання активності в економіці в кінці 2011 року має більш фундаментальне підґрунтя, що підкріплюється тривалою попередньою динамікою, то в Єврозоні ця активність здебільшого пов'язана передноворічною сезонністю. Втім, цього було достатньо для появи у учасників торгів деякого оптимізму, особливо зважаючи на тимчасову відсутність гучних заяв зі сторони політичних діячів.

Відтак, ми побачили зростання Індексу активності PMI в промисловості до значення 46,9 і зростання аналогічного індексу в сфері послуг до значення 48,8. За попередніми даними активність у промисловості зростала й протягом січня, і очікується, що відповідний індекс досягне значення 48,7.

Великобританія

Зростання активності протягом останнього місяця минулого року спостерігалось і у Великобританії, однак в цілому 4-й квартал виявися не надто втішним. Зокрема за останніх три місяці 2011 року ВВП знизилось на 0,2%. Серед хороших новин варто виділити невелике зниження у грудні цінових індексів, достатньо невелику кількість заявок за допомогою по безробіттю (1,2 тис.) і зростання роздрібних продажів (0,6%). Відтак, разом з укріпленням євро, протягом січня ми побачили висхідну динаміку і по фунту в парі з американським доларом.

Динаміка GBP/USD, три місяці

Японія

Макроекономічні показники з Японії теж доповнювали загальний оптимізм. Цікаво, що за листопад ми побачили достатньо велике зростання замовлень на машини і устаткування на 14,8%, а за грудень зростання промислового виробництва на 4%. Втім, ситуація в сфері зовнішньої торгівлі у грудні була не зовсім втішною — дефіцит торгового балансу склав 205 млрд. єн, що значно менше у порівнянні з листопадом, однак дещо більше, порівняно із очікуваним значенням. По курсу японської єни до американського долара за січень ми не побачили якихось значних змін, хоча ринок все-таки намагається піднімати єну в ціні і надалі. Однак, інтервенційні процеси, очевидно цю динаміку стримують.

Динаміка USD/JPY, три місяці

Міжнародні товарні ринки

Нафта & Золото

У січні на ринку ф'ючерсів на нафту спостерігалась негативна кореляція з основними фондовими індексами. Очевидно, що фінансові інструменти на тлі боргової кризи були більш перепродані порівняно із сировиною, де ціни завжди більше корелюють з реальною економікою. Відтак, фондові індекси за останній місяць зросли, а ціни на чорне золото знизились. Сьогодні існує декілька причин зниження попиту на нафту — зниження виробництва товарів і послуг через невизначеність щодо найближчого майбутнього світової економіки і відносно тепла зима, що зменшує витрати палива у країнах з помірно-континентальним кліматом.

Динаміка ціни нафти марки WTI, три місяці

Після різкого зниження цін на золото протягом останнього місяця минулого року, у січні ми побачили динамічне повернення втрачених цінових позицій. Така підтримка цін на дорогоцінний метал супроводжується постійним збільшенням попиту, особливо зі сторони приватних осіб (якщо, наприклад, на ринку облігацій в основному оперують інституційні інвестори, то золото, як інвестиційний інструмент доступний практично кожному). Така структура попиту говорить про те, що золото буде залишатись привабливим інструментом, навіть при покращенні стану світової економіки та фінансової системи. Зростання цін у січні підігрівалось і послабленням позицій американського долара.

Динаміка ціни золота, три місяці

Настроение рынка на 13 февраля 2012
Падение
1 14
Рост
Комментарии и премаркет этого дня:
Итоги торгов 13/02: вялые торги на позитивном внешнем фонеРост
Вячеслав Орлюк, руководитель направления по работе с VIP-клиентами Dragon Capital
Комментарии к закрытию рынкаРост
Аналитический департамент SORTIS
Перед открытиемРост
Брокерский Дом "Открытие"
Ежедневный обзорРост
ИК Велес Капитал Украина
Комментарии к открытию рынкаРост
ООО "Восточно-Крымская фондовая компания"
В начале недели быки перехватывают инициативуРост
ИК ИФГ КАПИТАЛ, Сидоров Алексей
ПремаркетРост
Инвестиционная группа ІТТ
Обзор рынка акций перед открытием
Аналитический департамент SORTIS
Перед открытиемРост
Сити Брок, Михальчук Дмитрий


Copyright © Українська біржа, 2008-2024. Всі права на інформацію та аналітичні матеріали, розміщені на цьому сайті, захищені відповідно до українського законодавства.
Послуги з інтернет-трейдингу надаються учасниками торгів АТ "Українська біржа".
Телефон: +38 (044) 495-7474. E-mail: info@ux.ua
Адреса: Україна, 04107, м.Київ, вул. Якубенківська, буд. 7-г
Форуми |  Новини в RSS |  Схема проїзду